Írók egymás között – Mégis mennyi az annyi?

Írók egymás között – a munkamódról
2019-04-14
Hetedvérig – Interjú Csóti Lilivel
2019-06-30
Show all


Ebben a hónapban egy sokakat foglalkoztató kérdést jártunk körbe az Írók egymás között íróival: mégis mennyit keres egy író? Lehet-e itthon ez a fő állása valakinek?

Forrás: Pexels.com

Az írókat és az írást számos mítosz lengi körbe. Elég, ha csak Stephen King Titkos ablak meghasonlott íróhősére gondolunk vagy a sikert sikerre halmozó Carrie Bradshaw-ra, akinek a magánélete sok-sok emberhez eljut. Egy szó, mint száz, sokan szeretnének az író és a könyv mögé látni, vajon, meg lehet-e élni belőle?

Attól függ, melyik országról van szó. Amikor gyerekként szájtátva figyeltem az amerikai filmekben felbukkanó írókat, mindig elkápráztatott, hogy teljesen állásban regényeikkel foglalkoznak, író-olvasó találkozókra járnak. Más viszont, ha az itthoni írók helyzetéről beszélünk.

Röviden és tömören, itthon kevesen élnek meg az írásból. Mivel kisebb a felvevő piac, kisebb az író mozgásköre és lehetősége. Más kérdés, ha valakinek a könyvét adaptálják, filmet készítenek belőle, akkor szélesedhet a rajongói kör, egyúttal sokkal több ember tudomást szerez a könyv híréről. Mégis a legtöbben – köztük én is – civil foglalkozás mellett űzi az írást.

A hétköznapokban tanárként dolgozom, és kezdetben át kellett gondolnom, hogyan tudom a munkámat összehangolni az írást. (Folyamatosan tanakodom. J) Nekem az írás egy tükör, azért van rá szükségem, hogy rendezzem a gondolataim, hogy ösvényt vágjak ötlet és ötlet között, emellett feltöltődjek és a szorongásom csökkenjen. Hogy mások olvasnak, a kezükbe kerül a könyvem, hihetetlenül jó érzés, hogy ezért még pénzt is kapok, plusz öröm. Elsősorban mégis azért teszem, mert szeretek írni, hajt a fejlődés vágya, és nem utolsósorban kikapcsolódásra vágyom.

Természetesen lehet az írással pénzt keresni, több novellapályázat ad kisebb honoráriumot vagy ad gyakornoki lehetőséget és tudást, amit későbbiek folyamán kamatoztathat az ember. Erről bővebben Fanni írt az oldalán.

Legyen szó regényről vagy novelláról, bármilyen más írásról, rengeteg munka van mögötte. Ott van benne az író, a borítókészítő, a szerkesztő-korrektor, a tördelő és még megannyi ember szíve-lelke. Ezért fontos, ha tehetjük, támogassuk a másikat, eredeti e-book- vagy könyv vételével.

Forrás: Pexels.com

Ugyanilyen jó ötlet lehet a könyvtáros példány beszerzése. Annyira jó érzés, amikor egyik-másik olvasóm a könyvtáros olvasmányáról készít képet. Én is rendszeresen vissza-visszatérek a könyvtárba egy újabb adag olvasnivalóért. Ha meg esetleg túl szeretnénk adni könyvünkön, cserélni is van lehetőségünk. Szuper a Molyon látni, ha már többször olvasott Osztályképek vándorolnak tovább, találnak új otthont.

Összességében lehet az írással pénzt keresni. Sokan sokféleképpen gondolkodunk, de az anyagi megbecsültség mellett legalább olyan, ha nem fontosabb az a vágy, a rajongás, ami segít az írásban, amitől az egész személyessé és egyszerivé válik.

Szeretettel,

Emma

A többiek cikkét a nevükre kattintva olvashatjátok:

Krausz Emma
Krausz Emma
A [bekezdés]-díjas KRAUSZ EMMA hatalmas Csillagok háborúja - és Harry Potter-rajongó, imádja a főzelékeket, a macskákat, az esőt, a buszmegállókat, az alvás előtti gondolkodós öt perceket és az írást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük