Írók egymás között – Írós példaképek

Írók egymás között – 2019-es tervek
2019-01-27
Írók egymás között – Írós szorongások
2019-03-17
Show all

Írók egymás között – Írós példaképek      

Ebben a hónapban az írói példaképekről szólunk néhány szót a lányokkal. Ahogy végigtekintek az eddigi kedvenc olvasmányaimon, megfigyelhető egyfajta minta – vagy nevezhetjük korszakoknak. Más volt a fontos gyerekszemmel, és mást tartok lényegesnek felnőttként. Más fogott meg egyetemistaként és pedagógusként. Ezért tűnik időutazásnak ez a cikkírás – végigkövetem, hogy kik adtak a legtöbbet, kitől mit tanultam, és miért szerettem meg őket.

Kezdő íróként a gyakorláson – vagyis a konkrét íráson kívül – abból nyertem a legtöbbet, ha megfigyeltem mások eszköztárát. A szórakozáson túl elkezdtem vizsgálni, mi tetszik az író történetében. Visszatekintve mindig az fogott meg, amiben éppen fejlődni szerettem volna, ami valamiért megszólított. Három író különösen nagy hatással volt a munkámra, ők igazán elvarázsoltak világukkal.

 

Forrás: Wikipedia.hu

 

1. J. K. Rowling

Gyerekkoromban anyu sokat küzdött azért, hogy regényt vegyek a kezembe. Na nem mintha nem olvastam volna könyveket, de a lányregények helyett többnyire az állatos ismeretterjesztő albumok polcaihoz mentem először, és rendre valamilyen természetismerethez kötődő könyvvel kötöttünk ki a pénztárnál. A regényektől kezdetben ódzkodtam, mivel gyakran a kötelezők rémképe lebegett a szemem előtt. A regényes fordulópont éppen a Harry Potter-sorozattal érkezett el. Rengeteget adott nemcsak nekem, de az egész családomnak. A nagyimmal felváltva olvastuk a könyveket, volt közös téma, a szereplőket hamar a szívünkbe zártuk. Mégis legjobban – azontúl, hogy menthetetlenül szerelmes lettem az olvasásba – a világteremtése ragadott meg a legjobban. A varázsnevek és -lények, a világ köré szőtt mitológia teljesen elbűvölt. Annyira, hogy a mitológia és a folklór tanulmányozása mind a mai napig az egyik kedvenc elfoglaltságom. Felnézek a világteremtő írókra, mert hihetetlen kutatómunkát és logikai készséget igényel, hogy a mindenre kiterjedő elemek összeálljanak és működjenek.

 

Forrás: Fedelio.hu

2. Haruki Murakami

A bejegyzéseimben sokszor előfordul Haruki Murakami neve. Nem véletlenül. Egyetemista koromban rátaláltam a Szputnyik, szívecském! könyvére, és onnantól kezdve nem volt megállás, kisebb-nagyobb megszakításokkal olvastam a regényeit. Murakami különös atmoszférát teremtő írásaival fogott meg a legjobban. Mágikus realizmus – mondták. A mágikus realizmusa finoman egyensúlyozik a megfogható és a megfoghatatlan között, és éppen a megmagyarázhatatlan, mégis megtörténő elemekkel teszi igazán ismerőssé a valóságot. Imádom a szereplők hangjait, a férfiak és nők sorokban egymásnak feszülő látszólagos ellentétét, a felvillanó másvilági képeket, a jazz zenét és a pubokat, a gyarló emberek bizonytalanságait, hozzá az egyszerű stílust. Emlékeztet egy cukortól és citromtól mentes, üres teára. Semmi sallang, a tartalmat a gondolataiddal és a teaivás jelentőségével adod hozzá. Murakami elbeszélői papírkönnyűnek tűnnek, de minden váratlan fordulattal elevenebbé válnak. A stílusa sokáig velem marad.

 

Forrás: CharityStars

 

3. Alessandro Baricco

Murakami és Baricco nálam kéz a kézben járnak. Ugyanakkor fedeztem fel őket. Számomra mindketten minimalisták, a szavaik kimértek és jelentőséggel bírnak, mégis másképp művelik a minimalizmust. Baricco írásai tömörek, élénk szóképekkel telik. Különösen a párbeszédei, a gyöngyök módjára egymásba fűzött mondatai fogtak meg. Főleg, hogy minden kijelentése valamilyen érzést hagy az olvasóban, a keretes szerkezetei pedig mankóként vezetik a szemet. Tőle az egyedi, őszinte képeit szerettem, egy darabig gyűjtöttem őket, füzetben jegyeztem föl a kedvenc mondataim.

Bár ez a három író igazán nagy hatással volt rám, sokan vannak, akiket megszerettem, és akikhez sokszor visszatérek. Ilyen például Neil Gaiman. A történetei igazán inspirálóak, a világai szintén a különféle mitológiáinkból táplálkoznak. Bámulatosnak tartom, ahogy egyedi átiratokat ír mesékre és ismert, kevésbé ismert mitologikus szereplőkre és cselekményekre. A sort pedig folytathatnám, hiszen jelenleg ifjúsági regények és krimiregények szerzőivel ismerkedem.

 

Van esetleg a fenti írók között kedvenced? És a te listád milyen írókból állna?

A többiek írását, Kláriét, Fanniét és Gabiét, a nevükre kattintva olvashatjátok.

Szeretettel,

Emma

 

 

Krausz Emma
Krausz Emma
A [bekezdés]-díjas KRAUSZ EMMA hatalmas Csillagok háborúja - és Harry Potter-rajongó, imádja a főzelékeket, a macskákat, az esőt, a buszmegállókat, az alvás előtti gondolkodós öt perceket és az írást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük