Írók egymás között – Író és olvasó párbeszéde

Írók egymás között – Embert barátjáról, könyvet borítójáról?
2018-09-16
5 érdekesség az Osztályképről
2018-11-14
Show all

Az októberi Írók egymás között témánk az olvasóval történő kommunikáció. Bevallom, amikor először beszélgettünk a lányokkal és kiválasztottuk ezt a kérdéskört, igazán nagy fejtörést okozott, hiszen íróként az út elején járva folyamatosan tanulom, hogyan reagáljak a negatív és a pozitív kritikákra.

 

Az Osztálykép megjelenése előtt rengeteget gondolkodtam, hogy milyen stratégiát válasszak a vélemények megválaszolására. Egy történetet sokan sokféleképpen értelmezhetnek, minden kritika – legyen az pozitív vagy negatív – legitimnek és egyenértékűnek számít. Végül arra jutottam, hogy azzal, hogy az Osztálykép az olvasó kezébe került, a véleményeket is vállaltam, és a fejlődés szempontjából ez legalább olyan fontos, mint a kétirányú kommunikáció.

Amennyiben üzenetben kerestek fel Facebookon vagy Instagramon, mindegyikre igyekszem válaszolni. Jólesik, amikor elmesélitek, hogyan találkoztatok az Osztályképpel, mit adott és miben segített. Külön jó érzés, hogy a regénnyel kapcsolatban kérdeztek, ezek mindig lázba hoznak, és továbbra is törekszem ezekre rövid időn belül válaszolni. A könyves fórumokat – Moly.hu és Goodreads – szintén figyelemmel követem, és amennyiben betaggelnek egy-egy blogbejegyzésnél vagy hozzászólásban, csillagozok és/vagy válaszolok.

 

Az utóbbi két fórumra az olvasók leírhatják értékeléseiket és csillagozással kifejezhetik, mennyire tetszett a regény. Bár ezt is rendszeresen figyelem és elolvasom a kritikákat, úgy gondolom, hogy ez a terep elsősorban az olvasóé. Ha negatív vélemény érkezik, érzékenyen érint, de elfogadom, megpróbálok belőle tanulni. Más kérdés, ha egy vélemény szándékosan provokatív vagy bántó – ez érheti bárhol az embert –, vitába bonyolódás helyett inkább elengedem ezeket a megjegyzéseket.

Összességében érdekes, hogyan alakul az évek folyamán író és olvasó közötti kommunikáció. Nem olyan rég ez a párbeszéd a könyves fórumok és közösségi média jelenléte nélkül, leveleken vagy személyes találkozókon zajlott. Az internet megjelenésével valóban felgyorsult a világ, de egy megmaradt, vágyunk a visszajelzésekre. Ez szerintem kivétel nélkül minden emberre – így az íróra és olvasóra – igaz.

Olvassátok el a többiek írásait is!

Krausz Emma
Krausz Emma
A [bekezdés]-díjas KRAUSZ EMMA hatalmas Csillagok háborúja - és Harry Potter-rajongó, imádja a főzelékeket, a macskákat, az esőt, a buszmegállókat, az alvás előtti gondolkodós öt perceket és az írást.

1 Comment

  1. […] reagálni az olvasói visszajelzésekre. Hogyha érdekel titeket a téma, akkor kattintsatok Emma, Fanni és Klári bejegyzésére […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük