A Maradj velem után – Interjú Szaszkó Gabriellával

Bullying – Amire nincsenek szavak
2018-08-20
Írók egymás között – Embert barátjáról, könyvet borítójáról?
2018-09-16
Show all

Régóta terveztem a Pennington-testvérek sorozatot elolvasni a rokonszenves fülszöveg és az elérhető beleolvasó után. A Maradj velem rögtön magával ragadott az erős a hangulatával és a David lelkét sorról sorra feltáró, naplószerű megemlékezéssel, amely sokat mond a családi kapcsolatokról és kötődésekről, a gyászfeldolgozásról és az újrakezdésről. Szaszkó Gabriellát kérdezem a sorozatindító kötetről és az írásról.

 

Hogyan jött az ötlet a Pennington-testvérek trilógiához?

Már körülbelül 12-13 éves koromban létezett egy karakter a fejemben, egy bántalmazott kisfiú, aki idősebb korában sikeres férfi lett, de ezeknek a történéseknek az árnyékában él. Épp íróiskolába jártam, amikor teljesen kiformálódott bennem a történet, már pontosan nem is emlékszem, hogy hogyan. Azt tudom, hogy akkoriban nagy Odaát rajongó voltam, és mindenképpen fiútesókról akartam írni, akik között különleges szövetség formálódik. Így alkottam meg Davidet, aki a gyásszal küzd a Maradj velem-ben.

Milyen kutatómunkákat végeztél a sorozat megírása előtt?

Forrás: Pexels.com

Igazából sok kutatómunka nálam nem előzi meg az írást, inkább arra kerestem rá, hogy az Egyesült Államokban mik voltak a kilencvenes évek elején a menő dolgok, menő zenék, milyen is pontosan Glens Falls, ahol a történet játszódik. A gyerekbántalmazásról, drogfüggőségről eleve sokat tanultam klinikai pszichológia szakon akkoriban, és általában írás közben olvasok utána egy-egy dolognak, amiben még bizonytalan vagyok.

Hogyan alkottad meg a sorozat főhőseit?

Nálam a karakteralkotás fura dolog. Pontosan nem emlékszem, hogy jött össze David, se Chris, aki már nagyon régóta él bennem. Azt tudtam, hogy egy lázadó öcsit szeretnék neki, de a karakterek is nálam az írás folyamán formálódnak. Amy csak egy álmatlan éjszakán jött, tényleg úgy kopogtatott be az ajtón, ahogy hirtelen Davidnél megjelent. Azt szeretem, amikor az írás tudattalan folyamatai kapcsolnak be, amikor a történet magát formálja. Általában igyekszem az ösztöneimre hallgatni.

Melyik karaktert emelnéd ki a Maradj velemből, kit szerettél meg a legjobban?

Igazából mind a hárman különös helyet foglalnak el a szívemben, úgy érzem, mindannyiuknak köze van az én személyiségemhez. De azt hiszem, Davidet emelném ki a legjobban, talán ő áll hozzám a legközelebb, de mindhármunkat nagyon szeretem.

Milyen érzés volt David szemszögéből írni?

Nagyon szeretek férfi szemszögből írni, igazából mindig visszatérek ehhez. Kiskoromban is szerettem férfi karakterek bőrébe bújni, szeretem más szemszögből látni a világot. Igazából nekem talán még könnyebb is volt Davidet írni, mint Amyt.

 

A Maradj velemben egy érdekes szerelmi háromszögnek lehetünk a szemtanúi. Mit gondolsz Amy szerepéről a fiúk életében?

Amy szerepe nagyon érdekes kérdéseket vetett fel, ami végigvonul a három könyvön. Én sosem ítéltem el őt, természetesen, ezért is született a Beszélj hozzám. Úgy gondolom, hogy Amy tényleg szereti mind a két fiút, de nagyon nehéz dolga volt, hogy Chrisszel igazi kapcsolatot alakítson ki, mivel a fiú lelke annyira sérült. David és Chris mintha egy egészet alkotnának, amit fejtegetek is mind a három könyvben. Nagy tragédia ez Amy számára is, hiszen ő megpróbál egészséges párkapcsolatot kialakítani Chrisszel. Amy így a legnagyobb támogató, de a sorsa egyben nagyon nehéz, ő maga is csapdában vergődik a körülmények miatt.

Számodra mi a legfontosabb üzenete a Maradj velemnek?

Forrás: Pexels.com

Szeretném, ha mindenki maga vonná le az üzenetét, de talán számomra az a legfontosabb, hogy igazságtalan terheket cipelünk, ami az egész életünkre kihatással van. Igazából számomra egy feltárás ez, hogy le lehet-e tenni ekkora terheket, vagy egész életünkre megmérgez minket. Bevallom, erre a harmadik könyv után sem tudom a választ, tehát így számos regényen át filozofálhatok még ezen a kérdésen. Kíváncsi vagyok, hogy az emberek mit-miért tesznek, mi áll a dolgok hátterében.

Mi a sorozat jövője?

Jó lenne, ha erre a kérdésre tudnék is válaszolni 😛 Az biztos, hogy nagyon szeretném, ha angolul is megjelenne, már a fordítás készen is van, most fog anyanyelvi lektorhoz kerülni, utána pedig megpróbálkozom az ügynökkereséssel is. Remélem, hogy még sokáig fogunk beszélgetni róla, és sok embert el fog gondolkodtatni.

Min dolgozol jelenleg?

Jelenleg éppen a Maradj velem előzményregényén dolgozom, ami az apuka, James Pennington szemszögéből íródik, és a korai éveket mutatja be. Nehezen szakadok el a világtól, vannak szálak, amiket még nem göngyölítettem fel. De már azóta írtam egy duológiát is, aminek az első része már biztosan a Maxim kiadó gondozásában fog megjelenni, és már készen van két stand alone kötetem is, úgyhogy folyamatosan van min dolgoznom.

Hogyan néz ki egy napod? Mikor és milyen rendszerességgel írsz?

A legjobb esetben úgy néz ki a napom, hogy délelőtt szerkesztek vagy fordítok, kora délután pedig egy-két órát írással töltök. Ez főleg a hétköznapokra igaz. De ez leginkább akkor sikerül, ha a saját, nyugodt angliai kislakásunkban vagyok. Most itthon voltam nyáron két hónapot, sokkal nehezebben írtam, főleg éjszakánként sikerült. Igyekszem egyébként legalább három-négy nap írni egy héten, hogy a történet folyamatosan alakuljon. Persze a legjobban annak örülök, ha sikerül minden nap írnom valamennyit.

Számtalan regényen dolgoztál szerkesztőként. Milyen ez a munkafolyamat, mennyiben segíti az írást?

Nekem a szerkesztés teljesen más munkafolyamat, mint az írás. A szerkesztés tudatos, az írás ösztönös. Most a legtöbb szerkesztői munkám kontrollszerkesztés, ami fordítás utáni szerkesztést jelent. Ilyenkor is igyekszem megfigyelni az írók fogásait, szófordulatait, de a kontrollszerkesztés inkább abban segít igazán, hogy jó műfordítóvá váljak, ezt a pályát még csak most kezdtem el. Így a fordítók hibáiból, fogásaiból sokat tanulok. A magyar regények szerkesztése teljesen más, ott figyelnem kell a megfelelő írástechnikára, arra, hogy kifejezőbb legyen a szöveg, hogy a helyén legyen a cselekmény. Ezt általában írás közben nem alkalmazom tudatosan. A fogalmazási készségekben a kontrollszerkesztés is sokat segít, ugyanis rengeteget kell olvasnom miatta.

Ezt minden írónak felteszem, építésznek vagy kertésznek tartod magad? 🙂

Mindenképpen kertésznek. Ha előre megtervezek egy történetet sajnos annyira megunom, hogy képtelen vagyok megírni. Nekem szükségem van arra, hogy írás közben meglepődjek, hogy én magam is felfejtsem a történet fonalát. Általában ha tudatosan állok neki az írásnak, például előre levetítem, milyen ívet szeretnék neki, akkor minden összeomlik.

Mit tanácsolsz kezdő íróknak, hogyan fejlődhetnek?

Mindig ugyanazt szoktam ilyenkor ismételgetni. Olvassanak sokat, írjanak sokat, tanuljanak írástechnikát, ismerjék meg az alapokat, de hallgassanak az ösztöneikre. Hallják meg mások tanácsát, kérjenek véleményt. És legyenek nagyon-nagyon kitartóak.

 

Ajánlom mindazoknak a Pennington-testvérek trilógia nyitókötetét, a Maradj velemet, akik szeretnek elmélyedni egy olyan regényben, amelyben önmagunkról és családi kapcsolatainkról tanulhatunk.

 

Szaszkó Gabriella elérhetőségei:

 

Maradj velem fülszöveg:

David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. 
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

Krausz Emma
Krausz Emma
A [bekezdés]-díjas KRAUSZ EMMA hatalmas Csillagok háborúja - és Harry Potter-rajongó, imádja a főzelékeket, a macskákat, az esőt, a buszmegállókat, az alvás előtti gondolkodós öt perceket és az írást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük